SÖRMLAND

Allt färre fortkörare bötfälls

Sträckan mellan Stora Sundby och Katrineholm är den plats i länet där flest fortkörare blir fotograferade av hastighetskameror. Samtidigt bötfälls allt färre på grund av tekniska problem och resursbrist. Vid Äs vägskäl är det 50 kilometer i timmen som gäller och de som bor i samhället har ändå märkt en förbättring sedan fartkameran installerades, berättar de för Sveriges Radio Sörmland.

– Jag märker en jätteskillnad i och med att jag finns precis i kurvan där olyckorna händer, säger Kenth Bååth, som driver en bilverkstad i Äs.

Att fartkamerorna faktiskt bidrar till att både rädda liv och sänka medelhastigheterna är ett faktum och de allra flesta håller sig en bra bit under hastighetsbegränsningarna på de ställen i länet där kamerorna är uppställda. Men det har visat sig att risken för att bli bötfälld för fortkörning av en fartkamera är liten. Det visar siffror från Rikspolisstyrelsen och Vägverket.

Knappt var fjärde rapport leder till böter. Det beror till exempel på att förarna aktivt maskerar sig för att inte bli igenkända, men också på rent tekniska problem. Det berättar Inge Carreman, chef för trafikpolisen i Sörmland.

Men att förändra systemet så att alla som kört för fort blir bötfällda är inte rätt väg att gå, tror Inge Carreman - effekten skulle inte motivera kostnaden. Istället vill han se en förändring i attityder.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista