Bottnar vid sörmlandskusten mest förorenade

Bottnarna i skärgården utanför Oxelösund är inte oväntat de havsbottnar längs sörmlandskusten som är kraftigast förorenade av tungmetaller och miljögifter. Deet visar en färsk studie som Sveriges geologiska undersökning, SGU, precis är klar med där ett 100-tal ämnen kartlagts.
Sveriges geologiska undersökning är nu i det närmaste klar med ytterligare en etapp i sin stora undersökning av svenska havsbottnar och det handlar om området från Norrköping till Tvären utanför Studsvik. Rent allmänt har Östersjön hittills visat sig vara betydligt mer belastad av miljögifter än västerhavet. Det gäller allt från tungmetaller, till olika organiska miljögifter inte minst bekämpningsmedel från jordbruket men då det gäller sörmland så är det framförallt mätpunkten utanför Oxelösund som sticker ut. Kraftigt förhöjda halter av bly, koppar, zink, tenn, vannadin, germanium och miljögifter som pcb och cancerframkallande polyaromatiska kolväten talar alla sitt tydliga språk om baksidan av vårt lands industriella utveckling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".