SÖRMLAND

Dålig honungsskörd för biodlare i länet

Det blir inget guldår för Sörmlands biodlare i år. Till skillnad från biodlare på andra håll i landet, som väntar en bra honungsskörd, ser det ut att bli en mer knaper skörd för många av de sörmländska biodlarna. Orsaken är ogynnsamt väder.

– Det har varit lite dåligt väder. Halvdant hela tiden, säger Per Ahlström, biodlare i Nyköping.

Solen steker i trädgården hemma hos Per Ahlström och det är full fart på bina, som försöker få tag i all nektar dom kan från dom torra blommorna. Men i juni när det blommade som mest var det mulet väder och då vågade sig inte bina ut ur kupan för att jaga nektar. Regn är nämligen farligt för bin - regndropparna kan fälla bina till marken, så att dom blir liggande och inte kan ta sig tillbaka till bikupan.

Regnet och sen torkan har gjort att skörden nu kommer bli ungefär tre fjärdedelar av normalskörden, enligt Per Ahlström. Men det är inte bara sommarens väder som dragit ner skörden, säger han.

På flera andra håll i landet rapporteras om bra honungsskördar i år, så konsumenterna behöver inte oroa sig för höjda honungspriser. Men det innebär samtidigt att dom sörmländska honungsodlarna kommer tjäna mindre pengar än vanligt.

--Yrkesodlarna kommer givetvis att känna av det. 25 procents inkomstbortfall påverkar ju en hel del, säger Per Ahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista