Kommunal trappar upp konflikten

Fackförbundet Kommunal lade på fredagen nya storvarsel om strejk i bland annat Oxelösund, Strängnäs och Vingåker. Sammanlagt varslar kommunal om strejk i 60 kommuner. Om det inte blir någon lösning i löneförhandlingarna träder strejken i kraft den 12 maj och håller på till den 25:e.
Sammanlagt berörs drygt 46 000 kommunalanställda av strejkvarslet i landet. Ann-Catrine Fornedal, kommunals ordförande i Sörmland säger att facket trappar upp konflikten eftersom de krav man ställt inte har gett några resultat. Undantag Men det finns kommunalmedlemmar som undantas, det gäller anställda inom äldreomsorgen - de som jobbar med särskilda omsorger som med funktionshindrade, äldre och handikappomsorgen, psykiatrin, kommunernas hälso- och sjukvård undantas också. Allt för att upprätthålla normal standard, som kommual utrycker det. De som jobbar inom särskolan och de som jobbar med barn med behov av särskilt stöd inom barnomsorgen undantas också. Detta gäller även viss räddningstjänstpersonal . Skillanden mot tidigare varsel är att strejken varar - om den bryter ut - 14 dagar istället för en vecka som gäller nu i andra kommuner i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".