Indragningar vid polisen i länet

Polisstyrelsen vill införa anställnings- och utbildningsstopp inom polisen i Sörmland. Det kravet framfördes till Rikspolisstyrelsen på fredagen. Anledningen är den dåliga ekonomin, med ett underskott på 12 miljoner kronor.
Polisledningen anser att den inte kommer att kunna leva upp till Rikspolisstyrelsen krav om balans i budgeten och vill därför skjuta fram målet om att ha 470 poliser år 2004. Idag finns 423 poliser. Målet är att anställa ytterligare ett 60-tal poliser, men det målet vill polisstyrelsen skjuta fram till år 2006. Dessutom vill polisen ha ytterligare pengar för att klara av att bli 470 polismän. Polisledningen vill införa anställningstopp, med undantag för polisassistenter och för etableringen på Skavsta flygplats. Utökningen av flygtrafiken på Skavsta flygplats belastar polisens budget med närmare 16 miljoner kronor. Bemanningen av poliser där ska ske internt. Utbildningsstoppet gäller allt förutom det som är allra mycket nödvändigt för verksamheten. "Det är en besvärlig situation" - Det finns inga andra alternativ, men det vore bättre om vi fick mer pengar. Det är svårt att säga att man inte ska spara pengar. Hade hellre sett att man hade fått pengar i vårbudgeten, säger polisfackets ordförande i Sörmland, Göran Hagberg. På lång sikt kan det kärvare ekonomiska läget för polisen innebära att det kommer att ta längre tid att utreda brott, en hårdare prioritering och att det kommer att ta längre tid innan polisen ingriper - Totalt sett lång sikt sänker man kompetensen. Vi är inne i ett skede där det krävs utbildning, säger Göran Hagberg mot bakgrund av omorganisation som man är inne i. - Vi har redan gjort av med 2,5 miljoner i övertidskostnader. Begränsar man möjligheten att jobba övertid kommer verksamheten att påverkas. Det är en besvärig situation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".