SÖRMLAND

Många överträder tandlöst besöksförbud

Allt fler anmäler överträdelser av besöksförbud i Sörmland. Om antalet ansökningar fortsätter i samma takt fram till årsskiftet, kommer överträdelserna i år ha ökat med 40 procent, jämfört med i fjol.

En anledning till att så många överträder besöksförbuden, kan vara att överträdelserna sällan får några konsekvenser. Det tror Gunilla Lange, som är ordförande i Kvinnojouren Moa i Eskilstuna.

– Vi är ganska irriterade över att männen inte får känna av någon bestraffning, säger hon.

På Kvinnojouren Moa i Eskilstuna träffar man ofta kvinnor som av olika anledningar ansöker om besöksförbud. Enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, är 76 procent av de sökande kvinnor och 86 procent av de utpekade män. Det vanligaste är att personerna har någon form av nära relation till varandra.

Besöksförbud syftar framför allt till att förebygga hotfulla och farliga situationer.

Besöksförbudet ska också göra det möjligt för polisen att omedelbart ingripa i en situation som upplevs som hotande eller skrämmande för den som förbudet är avsett att skydda.

Vid överträdelse av besöksförbud kan man dömas till som minst böter och som mest fängelse i ett år. Men Gunilla Lange på kvinnojouren Moa, liksom Lars Lundin, åklagare i Eskilstuna, säger att de som överträder besöksförbud sällan får något straff överhuvudtaget.

– Samhället ser ju inte så allvarligt på det, och när man åtalar för något sådant här brukar det inte bli några speciella påföljder, säger Lars Lundin.

Gunilla Lange tror att fler överträdelser utan påföljder kommer leda till att färre kvinnor kommer ansöka om besöksförbud och att syftet kommer urholkas.

– Man tycker inte att man får något gehör och avstår då hellre än att genomgå en process, därför att det inte känns meningsfullt. I längden är det kvinnorna som förlorar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista