NYKÖPING

Kritik mot låga vattennivåer i Lidsjön

Vattennivån i Lidsjön drygt en och en halv mil norr om Nyköping sjunker allt mer. Det sedan länsstyrelsen i början av sommaren beslutade att stänga två av tre dammluckor vid Sibro. Oron bland de som bor i fritidsområdet Stavvik vid Lidsjön ökar nu för att vatten- och avloppsledningarna som är dragna genom sjön ska ta skada.

Att ledningarna tagit skada har nämligen hänt förr till följd av låga vattennivåer menar Håkan S Lundberg som bor i området och dessutom är ombud för samfällighetsföreningen.

– Vi har haft skador på vattenledninen två gånger och på avloppsröret en gång, säger Håkan S Lundberg.

Den 18 juni tog länsstyrelsen beslutet att i strid med vattendomen från 1941, stänga två av tre dammluckor mellan Båven och Lidsjön. Vattendomen säger annars att alla luckor ska vara öppna från april till och med augusti. Det här har länsstyrelsen rätt att göra om det handlar om att undvika ohälsa eller skada på miljön.

Beslutet har överklagats av tre parter. Samfälligheten och en privat fastighetsägare är inne på samma resonemang - Lidsjön offras på Båvens bekostnad. Man menar att medan Båven har många olika tillflöden så har Lidsjön bara ett, nämligen just Båven.

Men länsstyrelsen prioriterar i det här läget att behålla en högre vattennivå i den Natura 2000-klassade sjön Båven och man stöder bland annat sitt beslut på att Flens kommun tar sitt dricksvatten därifrån. Men Håkan S Lundberg tycker att man överdriver sitt värnande om Båven.

– Använder man Lidsjön som en dam för att reglera övriga sjöar i systemet tycker vi att det är synnerligen olyckligt, säger Håkan S Lundberg.

Miljödomstolen ska nu avgöra vem som har rätt i den här frågan.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista