SÖRMLAND

Reporternätverk kritiserar OS-censuren

Om åtta dagar invigs de olympiska spelen och nu står det klart att journalisterna inte kommer att ha fri tillgång till internet i OS-byn. En skandal, menar Flensbon och ordföranden i ”Reportrar utan Gränser” Jesper Bengtsson.

Enligt Flensbon och ordföranden i ”Reportrar utan Gränser” Jesper Bengtsson, skrev Kina under ett dokument när man fick olympiska spelen, där man garanterade att man skulle tillåta fri press.

– Och så visar det sig att olympiska kommittén och de kinesiska arrangörerna gemensamt har suttit och bestämt vad som ska censureras på internet för de utländska journalisterna. Det är en total skandal, säger Jesper Bengtsson.

Jesper Bengtsson håller med olympiska kommittén om att man ska lämna politiken utanför, men menar att det inte går när man lägger OS i ett land som Kina, som använder OS som ett sätt att propagera för sin egen samhällsmodell.

IOK:s presschef har bett om ursäkt och idag säger den svenska kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att hon tycker att det låter märkligt men hon tänker ändå resa till Kina för att delta i OS-invigningen. Det förvånar inte Jesper Bengtsson.

– Den linjen har den svenska regeringen haft hela tiden. Man har inte alls reflekterat över att man skulle avstå från att åka dit. Det har väldigt många andra regeringar i Europa gjort, säger Jesper Bengtsson.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista