Organiskt tenn stort miljöproblem

Trots förbudet mot tennhaltiga giftfärger på fritidsbåtar är miljögiftet organiskt tenn ett stort miljöproblem i de norra delarna av Sörmlands skärgård. Det visar en delrapport från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, som undersökt havsbottnar runt hela Sverige. -Det är oroande för det här är ett av de värsta gifterna som har släppts ut i miljön, det är fullt jämförbart med dioxiner, säger docent Ingemar Cato på SGU.
Vid sidan av organiska miljögifter som DDT och andra bekämpningsmedel och cancerframkallande polyaromatiska kolväten, så är organiskt tenn det kanske allvarligaste miljögiftet längs delar av Sörmlandskusten. Docent Ingemar Cato, ansvarig för SGU:s undersökning, menar att det är allvarligt att så mycket organiskt tenn finns i bottnarna, framför allt nära hamnar. Utländska studier har visat att organiska tennföreningar är mycket giftiga för livet i vattnet. I Sverige kom förbudet mot tennhaltiga bottenfärger för fritidsbåtar år 1989, och från första januari i år så gäller förbud för all ny användning av tennhaltiga bottenfärger, även på fartyg som överstiger 25 meter. Men än så länge angör fartyg med tennfärger svenska hamnar, vilket innebär förtsatt belastning av också längs farlederna i känsliga skärgårdsområden. Och gammal tennhaltig bottenfärg från fritidsbåtar fortsätter läcka ut i miljön. -Båtarna har lagts upp på uppläggningsplatser i marinorna. Där har folk stått och skrapat för att måla på ny färg, och den gamla färgen har då skrapats av och ligger på marken. Den sköljs så småningom ned med regnvatten och genom snösmältning. Så att hamnarna och marinorna är potentiella framtida källor för spridning av organiska tennföreningar och det är mycket allvarligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".