TYSTBERGA

Hundar tränas i att söka trafikskadat vilt

Kvalitén på jakthundarna som används vid eftersök på trafikskadat vilt ska bli bättre. Idag kan jägarna få problem att hitta och avliva flockdjur som exempelvis vildsvin och dovhjort, eftersom det skadade djuret gärna gömmer sig i sin flock.

Jägareförbundets Mia Håkansson från Tystberga har därför tagit initiativ till ett projekt där hundar ska tränas i så kallad ”ID-spårning”.

– Om det ligger tre hårstrån på en olycksplats ska man kunna visa de här hårstråna för hunden och hunden ska få ut den enskilda individens identifikationsvittring där, säger hon.

Även bland dagens spårhundar finns det exemplar som är riktigt duktiga på att identifiera en speciell individ i en flock. Men det är rutinerade hundar som har gjort massor av eftersök och lärt sig det själva. Nu är det tänkt att unga hundar redan vid eftersöksutbildningen ska kunna få den här specialistkompetensen.

Och träningen kan te sig lite oväntad. Tränarna använder sex blomkrukor och lägger vittring i en av dem. När hunden luktar på den burken som det finns vittring i får hunden beröm. Mia Håkansson säger att hundarna under upplärningen får testa en vittring som man troligtvis inte kommer träffa på i skogen särskilt ofta.

– Vi har Lipton té i de här burkarna, säger hon.

Direkt när hunden gör en markering på burken med tépåsen i ska den få beröm.

När hunden letat upp det trafikskadade djuret får den gå själv in i flocken och söka upp djuret och hålla fast det.

– Hunden gör så att vi förkortar viltets lidande. Om vi inte gjort det här hade djuret lubbat omkring och lidit ännu längre, säger hon.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista