NYKÖPING

Utdragen process om Lidsjöns vattennivå

Mycket tyder på att det inte kommer bli någon öppning av dammluckorna mellan Lidsjön och sjön Båven, så som boende runt Lidsjön önskar. Långsam byråkrati kan sätta käppar i hjulet för dem som överklagat beslutet att stänga dammluckorna.

Som vi har rapporterat tidigare har länsstyrelsen beslutat att stänga två av tre dammluckor vid Sibro, vilket stryper vattentillförseln till Lidsjön.

Boende kring Lidsjön vill att dammluckorna ska öppnas, och har därför överklagat ärendet till Miljödomstolen. Men Miljödomstolen har inte tagit tag i ärendet, och blir det inget beslut innan sista augusti är det lönlöst. Då kan nämligen regleringsföretaget som hanterar Sibrodammen göra som man finner bäst.

Fastighetsägarna runt Lidsjön utanför Nyköping är irriterade på hur myndigheterna hanterar frågan om vattenregleringen i sjön. Många befarar att Miljödomstolen ska dra ärendet i långbänk.

– Det är många intressenter inblandade i det här och tyvärr verkar det inte finnas många beslutsfattare, säger Håkan S Lundberg, som är ombud för Stavviks samfällighetsförening vid Lidsjön.

Miljödomstolen hade exakt samma ärende på sitt bord sommaren 2006. Även då hade länsstyrelsen beslutat att gå emot den rådande vattendomen som säger att alla tre dammluckor mellan Båven och Lidsjön ska stå öppna från april till och med augusti.

Länsstyrelsen får köra över vattendomen från 1941 om det handlar om att ”undvika uppkomst av ohälsa eller allvarlig skada på miljön”. Och det kan, enligt Länsstyrelsen, bli fallet om Båvens vattennivå inte säkras. Där finns nämligen bland annat Flens kommuns ytvattentäkt.

Men då som nu överklagades beslutet av personer som bor vid Lidsjön. Och 2006 drog processen i Miljödomstolen ut så länge på tiden att rätten till slut inte fann någon anledning att ta ställning i själva sakfrågan. För efter den sista augusti gäller ändå inte vattendomen.

Håkan S Lundberg börjar nu oroa sig för att tiden återigen ska rinna iväg och frågan ska hamna i ett slags moment 22:

– Jag tycker att det är beklagligt att Miljödomstolen hanterar ärendet på det här sättet. Det är en betydligt större fråga än så och det borde man ta tag i, säger han.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista