ESKILSTUNA

RFSL-Eskilstuna på plats i Prideparaden

I helgen avslutas Europride i Stockholm. Den stora Prideparaden gick genom Stockholms gator på lördsagseftermiddagen. RFSL- Eskilstuna fanns på plats för att samla ihop Eskilstunabor till en egen sektion i paraden.

Elias från RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, är en av de drivande. Han tycker att det är kul att kunna sätta Eskilstuna på kartan under prideparaden.

– Vi kommer att finnas där med tio till femton personer, säger Elias.

Syftet med Pridefestivalen är att skapa en frizon för hbt-personer, alltså för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Under själva paraden, som avslutar prideveckan varje år, fylls Stockholms gator av dansande människor, dragkings och dragqueens och aktivister som ropar slagord.

Förra året slog paraden rekord med 50 000 deltagare och i år när det är Europride väntas paraden bli ännu större. Elias gillar Pride för den glada stämningen och att det är så högt i tak. Han tycker att Eskilstuna kan vara lite inskränkt ibland.

– För några år sen såg jag två homosexuella killar som vågade visa sina känslor på krogen och det blev mycket fniss och tisseltassel. Många är väldigt trångsynta, konstaterar Elias.

Runt en halv miljon åskådare brukar strömma ut på gatorna för att titta på paraden. Åskådarna är tio gånger fler än dom som går i själva tåget, men det brukar Elias försöka ändra på när han går i paraden. Han uppmanar helt enkelt folk längs gatorna att ansluta sig.

– Det är faktiskt många som gör det efter att man säger till dem med en juste uppmaning. Det hänger bara på humöret och hur stort leende man har, säger Elias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista