ESKILSTUNA

Nordqvist spelar som ett proffs

Anna Nordqvist är på väg mot något stort i British open-golfen. 21-åringen från Torshälla står på 212 slag, fyra under par, inför söndagens avgörande och är på väg mot ett rejält genombrott.

Bakom sig på Sunningdale Golf Club har Nordqvist mängder av etablerade stjärnor, många av dem med svenska pass.

Innan tävlingen började pekades Helen Alfredsson, Annika Sörenstam och Maria Hjorth ut som de stora blågula hoppen. En efter en har de spelat bort sig från chansen att gå i de sista bollarna på söndag.

Årets sista major är på väg att bli en rejäl svensk flopp. Efter 54 hål ryms inte en enda svenska bland de 30 bästa. Anna Nordqvist, amatören, är i närheten - och håller hon sig kvar där kan hon mycket väl sluta som den främsta.

--Jag kan inte göra så mycket mer än mitt bästa. Jag är nöjd med mitt spel. Det är bara att fortsätta i samma stil och se hur långt det räcker.

Slog Hedwall
Nordqvist var en av få amatörer som fick chansen i årets sista major. Biljetten kvitterades ut när hon slog Caroline Hedwall i British amateur open tidigare i somras. Men redan förra året fick hon en duvning i vad det handlar om på högsta internationella nivå.

Då klarade hon kvalet på S:t Andrews, slutade 58:a i tävlingen, en stor framgång som med en någorlunda hygglig avslutningsrunda toppas i år.

– Förra året blev jag nästan inslängd i tävlingen i och med att jag klarade kvalet. Nu har jag haft tid att förbereda mig och det gör att jag känner mig mer avslappnad, förklarar hon sitt stabila spel (70-73-69) hittills, sade Nordqvist.

För tredje dagen i rad hade hon sällskap av Maria Hjorth och svenskorna sporrade varandra direkt. Hjorth inledde med birdie-eagle, Nordqvist med två birdies. Men det var amatören och inte proffset som lyckades hålla i spelet.

Ingen brådska
Nordqvist noterade ytterligare tre birdies och stannade på 69 slag. Hjorth krånglade till det på vägen in och fick nöja sig med par 72.

Ett nytt varv i klass med det på lördagen och Anna Nordqvist kan vara med och fajtas om en topp-20-placering. Någon brådska att lämna amatörskapet och ta steget in bland proffsen verkar det däremot inte vara.

--Jag trivs så bra på skolan (Arizona State University), vi får se.

Sophie Gustafson hade bäst utgångsläge av svenskorna inför tredje rundan med sex slag under par, som blev sju efter en omedelbar birdie. Sedan tappade hon och var ett tag uppe på minus tre men via en birdie stannade hon på 212 slag, lika många som Nordqvist.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista