ESKILSTUNA

Skolverket ger bakläxa

Eskilstuna kommun får bakläxa av Skolverket efter att nio elever har nekats fortsatta studier på SFI, svenska för invandrare. Kawa Sharif har två månaders SFI-timmar kvar. Det tycker han själv är för lite för att han ska ha en chans på arbetsmarknaden.
– Det är jättesvårt att få jobb här i Eskilstuna, på en månad har jag skrivit massor av ansökningar, säger Kawa Sharif.

600 lärarledda timmar är den gräns Eskilstuna kommun har satt för SFI-elevernas studier. Dom timmarna kombineras sen med yrkespraktik och undervisning i en studiehall. Men när timmarna är slut så får eleven i regel sluta.

De lärare på SFI som Radio Sörmland har pratat tror att kommunen skjuter sig själv i foten i sin iver att snabbt få elever genom SFI för att kapa köer och spara pengar.  Utan tillräckliga kunskaper kostar eleverna samhället betydligt mycket mer än om dom fått slutföra sin utbildning i lugn och ro, tror dom.

På Arbetsförmedlingen är man nöjd med antalet invandrare som får sysselsättning, men det är svårare att hjälpa dom med dåliga kunskaper i svenska säger Davor Zavko, handläggare på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

– Det finns ett klart samband mellan svagare språkkunskaper och möjligheter att få ett arbete, konstaterar Davor Zavko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista