För stora dagisgrupper

Nyköping, Eskilstuna, Oxelösund och Trosa har alla för stora dagisgrupper. Alla har fler än 15 barn i grupperna, vilket är max antal barn som bör finnas i en grupp, enligt nya forskarrön. Skolministern håller nu med svenska forskare om att dagisgrupperna i Sverige är för stora.
I den granskning som Sveriges Radio P4:s stockholmsredaktion gjort framkommer det att daghem i Sverige i genomsnitt har 17 barn i varje grupp, och då är även de mycket små barnen inräknade. Nya forskarrön säger att det max bör vara 15 i varje grupp. I Sörmland har Nyköping, Oxelösund, Trosa och Eskilstuna svarat på den enkät stockholmsredaktionen skickat ut och samtliga har fler än 15 barn i dagisgrupperna. Oxelösund har störst grupper - med i genomsnitt 18 barn i varje. De svenska daghemmen har fått allt större barngrupper på senare år eftersom kommunerna numera har skyldighet att ordna dagisplats åt alla barn som har arbetande eller studerande föräldrar. I stället för att öppna fler daghem har man helt enkelt fyllt på de som redan finns. Det kan utläsas av det faktum att kostnaderna för barnomsorgen har varit i stort sett oförändrade under 1990-talet, trots att antalet barn har ökat med 185 000. En ny rapport som gjorts för skolverkets räkning säger att barnantalet har ökat samtidigt som personaltätheten har minskat, och personalen upplever att dom har fått fler arbetsuppgifter och ökad arbetsbelastning. Nya forskningsrön från USA och England visar att det här får stora negativa konsekvenser för barns utveckling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".