ESKILSTUNA

SFI-utbildning lovas bättring

Efter Skolverkets kritik mot Eskilstuna Kommuns undervisning i Svenska för Invandrare, SFI, lovar kommunen nu bättring. I tidigare sändningar har vi rapporterat om elever som nekats att få fortsätta SFI, trots att dom anser sig behöva mer språkundervisning.

Nu ska fler lärare, inköpta utbildningar och en ny organisation ska kapa köerna och göra att fler som vill läsa på SFI ska få göra det. Det säger Harriet Bergström, chef för Eskilstuna Kommuns arbetsmarknads- och familjeförvaltning.

– Vi har under våren haft lång kö till SFI på grund av många nyanlända. Vi har känt oss tvingade att prioritera de som inte har gått en enda gång på SFI framför de som kanske har gått redan en eller två omgångar, säger Harriet Bergström.

Det var just dessa elever som Skolväsendets Överklagandenämnd ansåg borde få gå kvar. Harriet Bergström lovar att de som nu vill fortsätta på SFI ska få chansen att göra det. Men fortfarande anser kommunen att studierna också i fortsättningen ska tidsbegränsas.

Det är något som Charlotte Löthman på Skolväsendets Överklagandenämnd vänder sig mot.

– Antalet timmar en elev har läst SFI är enbart ett riktvärde och kan inte användas som ensam omständighet som ska avgöra hur länge eleven får läsa SFI eller om eleven gör tillfredställande framsteg eller inte, konstaterar Charlotte Löthman.

Harriet Bergström säger att hon tycker att det vore ett drömläge om SFI kunde vara helt öppet.

– Men i realiteten har vi inte resurser till det. Det skulle krävas en tredubbling av den organisation som vi har idag. Och då måste vi ta de resurserna från något, annat säger hon.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista