Sörmlandsmodellen i Irak

Länsstyrelsen i Sörmland vill hjälpa till med återuppbyggnaden av Irak. Det är de nu 10-åriga erfarenheterna från olika insatser i Lettland som gör att länsstyrelsen tror sig kunna hjälpa till med grundläggande uppbyggnad.
Det har kallats för sörmlandsmodellen, de sörmländska insatserna i Jelgavaområdet i Lettland finansierade med regeringens östersjömiljarder och kritiken har varit mycket positiv. Så positiv att länsstyrelsen nu efter kontakter med UD skickat in en intresseanmälan för att använda sörmlandsmodellen även i det delvis sönderbombade Irak. Om allt går som det ska kan i bästa fall konkreta insatser startas redan nästa år. Det hoppas Gert Andersson som själv varit länsstyrelsens man på plats i Jelgava. Men nu handlar det om projektledning hemifrån, och även om skillnaderna mellan länderna är stora så är behoven likartade, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".