Sörmland

Allt fler hittar till klamydiasajt

För ett halvår sen började Landstinget Sörmland erbjuda sörmlänningarna gratis klamydiatester via webbsajten klamydia.se. Av de drygt åttahundra personer som hittills gjort testet via sajten, var drygt sex procent smittade av klamydia.

Klamydia är en sexuellt överförbar bakterieinfektion som har ökat kraftigt dom senaste åren. I Sörmland är problemet större än på många andra håll.

Klamydia kan leda till allvarliga underlivsinfektioner och sterilitet om den inte behandlas i tid. Den som är smittad lyder under smittskyddslagen, vilket betyder att man är skyldig att söka vård.

Carl Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i länet, säger att sajten klamydia.se bara ska ses som en kompletterande insats till den övriga sjukvården. Särskilt viktig är diskussionen med unga inom till exempel sexualundervisning och på ungdomsmottagningar. För trots att många känner till att klamydia finns, är oskyddat sex är en stor spridningsrisk.

Nyligen lanserade också Apoteket ett självtest som går att köpa för några hundra kronor. Carl Gustaf Sundin tycker att det är bra att man arbetar på många fronter, men tycker att tjänsten ska vara gratis och tillgänglig för alla. Framför allt ska det ses som ett komplement till andra insatser.

Hanna Larsson
johanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista