OXELÖSUND

Miljöproblem diskuteras i Oxelösund

Just nu träffas ungdomar från tretton EU-länder i Oxelösund för att diskutera vad man kan göra åt den globala uppvärmningen. Målet är bland annat att ungdomarna ska fundera över hur man själv kan påverka utvecklingen genom aktiva val.

Sänk temperaturen en grad i hemmet, stäng av elektriska prylar när du inte använder de, kliv ur din bil och samåk med grannen istället. Anna Fry från Storbritannien, Maria Wagner från Estland och Alex Ronaldsson, också han från Storbritannien, berättar om vad deras grupper tycker är viktiga prioritetsområden.

EU-projektet, med den långa rubriken”What can young european people do about global warming?” håller på i en vecka. Under den tiden ska de 52 ungdomarna fundera över hur man på det personliga planet kan förändra sitt beteende och på så vis minska sin miljöpåverkan.

Det man kommer fram till ska föras in i ett dokument som man tar med sig hem till respektive land för fortsatt spridning. Det ska också tryckas upp ett häfte som distribueras till fler länder inom Douzelage, ett nätverk som består av totalt 22 städer i olika EU-länder.

Deltagarna, som är mellan 13 och19 år, tror nog att de är mer miljömedvetna än sina föräldrar. Men det finns både fördelar och nackdelar med att vara ung i det här sammanhanget, säger de. De tycker att samtidigt som deras miljömedvetenhet är hög så ärver de många problem från föräldragenerationen.

– Vi har växt upp och känt till problemen. Men vi kan till exempel inte välja vilken typ av elektricitet vi använder, säger Sven van Mourik från Nederländerna.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista