FLEN

92-åring för frisk för äldreboendet

92-årige Holger Engvall i Flen får fortfarande inte flytta till ett äldreboende. Det har Kammarrätten beslutat i och med att den inte har beviljat prövningstillstånd för hans överklagan av kommunens beslut. Men än så länge är Holger Engvall inte beredd att ge upp.

Holger Engvall vill flytta till det särskilda boendet som ligger tre trappor upp - där bor hans dementa hustru sen ett och ett halvt år tillbaka och där tror han att han får den hjälp han behöver.

– Det är väll inte något vidare att man inte kan göra något. Jag varken ser eller hö, säger Holger Engvall.

Holger Engvall är så gott som blind, han har svårt att röra sig och drabbas ofta av yrsel. Så framför allt är han orolig för att han inte ska hinna få hjälp den dagen han ramlar och slår sig. Idag bor han i en tvårumslägenhet i ett 55plus-boende längst ner i huset bredvid vårdcentralen i Flen. Där får han hjälp med en del städning och mediciner och hemtjänsten tittat till honom varje morgon. Mat får han uppe på det särskilda boendet tre våningar upp.

Länge har det funkat bra, men nu känner han att han inte klarar av saker på egen hand när han ser så dåligt. På köksluckorna sitter stora A4-ark med varsitt telefonnummer på, skrivet med stora siffror.

Det är Holger Engvalls sonhustru Ingegerd som har skött det praktiska med ansökningar och överklaganden och hon är besviken på att Kammarrätten inte har velat pröva Holgers överklagan av Länsrättens beslut, som gav Flens kommun rätt tidigare i våras.

– Jag tycker att det är vidrig det här. Jag håller på att jaga en advokat nu så vi kan ta upp det hela i regeringsrätten, säger Ingegerd Engvalls.

Flens Kommun tycker att de har gjort det som lagen kräver av dem. Holgers behov av plats på det särskilda boendet har bedömts och handläggaren har kommit fram till att det behovet inte är tillräckligt stort.

Nu har Ingegerd Engvall kontaktat advokater för att kunna få Holgers sak prövad i Regeringsrätten. Holger Engvall hoppas att han slipper vänta så länge till på en plats på Solviken, tre trappor upp i huset.

Jag vill ha klart nu så att jag kan flytta så att det blir någon ordning på det hela, säger Holger Engvall.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista