Barnpris delades ut i Mariefred

Världens barns pris delades på måndagen ut av drottning Silvia på Gripsholms slott i Mariefred. Det var fjärde året i rad som priset delades ut.
Världens barns pris går till Maggy Barankitse, som räddat och tar hand om barn i krig i inbördeskrigets Burundi. I år går världens kompisars pris går till James Aguer, som har befriat tusentals barn ur tvångsarbete i Sudan. Han har i över 13 år kämpat mot barnslaveri. Rättigheter Världens barns pris är ett slags "barnens Nobelpris" och har växt fram med FNs konvention om barnets rättigheter som grund. De olika priserna delas ut till den person, barn eller vuxen, eller organisation som gjort en viktig insats för barnens rättigheter. Hundratusentals barn jorden runt är med och bestämmer vilka som ska få priserna och i år går priserna til två afrikaner. Det första Världens Barns pris delades ut år 2000. Då fick en pojke, som stred för barnarbetare i Pakistan, priset. När han var bara 13 år gammal mördades han, på grund av sin kamp för barns rättigheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".