Vargkontrovers efter friande vargdom

Efter att en djurägare på Gräsö i Uppland friades efter att ha skjutit ihjäl en förbipasserande varg kommer nu skarpa reaktioner från sörmländskt håll.
- Om domen vinner laga kraft är det olyckligt. Det skickar signaler att det är fritt fram att avliva djur som bara går förbi, säger Sanna Cronhielm från Katrineholm, ordförande i den skandinaviska organisationen Nordulv, som arbetar för att bevara vargen i Sverige och ge vargstammen möjlighet att växa.
Den friande vargdomen är överklagad men vinner den laga kraft så innebär den att djurägare får rätt att döda varg även då det inte är direkt angrepp på boskap - ett bakslag menar katrineholmsbon Sanna Cronhielm eftersom det ytterligare skulle försvåra framväxten av en livskraftig vargstam i mellansverige. Välkomnar domen Djurägaren Knut-Göran Kjellin från Åker välkomnar domen. Han var beredd att starta en insamling för täcka gräsöbondens böter om det skulle blivit en fällande dom. - Samhället ska inte stifta lagar som vi inte kan följa. Då blir det bara kontroverser och bråk. Finnarna, de bara skrattar och säger att de skjuter bort den. Ryssarna säger att de tycker att det är jättekul, vi har de för arméhelikoptrarna att öva på och det blir bara en trasa av dem, säger. Hotas av vargmotståndare Sanna Cronhielm och andra i föreningen Nordulv medlemmar har flera gånger hotats av vargmotståndare. Föreningen har utlyst en belöning för den som lämnar uppgifter som gör att den som olagligt skjuter en varg kan gripas och Sanna Cronhielm tror trots allt att även Sörmland kommer att få en vargstam. - Ja, om inte de kriminella elementen får hållas allt för mycket så tror jag att det kommer att finnas en inom en tioårsperiod.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".