SÖRMLAND

Jan Carle (m) om neddragningarna: Stäng Kullbergska och satsa på Nyköping

Nu reagerar Jan Carle, Nyköpings moderata ordförande i kommunstyrelsen, mot landstingets sparförslag som kom igår. Något måste göras åt underskottet, men det är fel att låta Nyköpings lasarett ta de stora smällarna, menar han.

– Vi kan inte ha en sådan ordning att lasarettet i Nyköping på minsta sätt ska vara hotat på grund av dessa besparingar. Då är det ju fråga om ren kapitalförstöring, säger Jan Carle, som anser att förslaget om att lägga ned förlossningen och de akuta operationerna vid Nyköpings lasarett är feltänkt.

– Och det är dessutom så att den service som lasarettet erbjuder, som är så viktig, är också viktig för vår stad och vår utveckling. Detta är en tillväxtkommun, vill jag understryka, fortsätter han.

Det är viktigt att de barnfamiljer som flyttar till Nyköping kan vara säkra på att få den omsorg de behöver, anser Jan Carle.

– Att man då har en förlossningsklinik är ju en fullständig självklarhet.

Jan Carle tycker inte att en skattehöjning är svaret på problemet, utan menar att man måste få mer för pengarna. Han tycker också att man måste titta på om Sörmland har råd med tre sjukhus när ekonomin är så ansträngd.

– Eskilstuna och Nyköping täcker enligt min uppfattning gott och väl de behov som finns, säger han.

Så Kullbergska skulle kunna stryka med tycker du?

– Det tycker jag. Och jag vet att den frågan ständigt varit uppe på bordet när det gäller rationaliseringar.

Det är ett uttalande som Eva Callhammar, folkpartistiskt oppositionsråd i Katrineholm, reagerar starkt emot:

– Jag säger bestämt nej till det. Jag tycker vi ska ha tre fullvärdiga sjukhus i Sörmland. Vi ska ha kvar Nyköping, vi ska ha kvar Kullbergska och vi ska ha kvar Eskilstuna, säger hon.

Finns det inte en poäng i att ta bort ett sjukhus, och låta de andra vara, än att småskära här och där så att inget blir riktigt bra?

– Nej, jag tror inte det. Sedan tror jag att man kan bli mycket effektivare, det är jag helt övertygad om.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista