NYKÖPING

Svårt flytta förlossningen i Nyköping

Det kan bli svårt att hitta de 1 000 platser för födslar, som behövs om förlossningen på Nyköpings lasarett läggs ner. Kringliggande landsting och Mälarsjukhuset har idag inte plats för alla Nyköpings födslar.

Det var tidigare i veckan som landstingsledningen presenterade sina sparförslag, som bland annat innefattade en nedläggning av förlossningen i Nyköping.

Gabor Sebestien, tillförordnad verksamhetschef på Södertäljes kvinnoklinik, säger att Södertälje redan är uppe i sin maxkapacitet när det gäller födslar och inte har möjlighet att ta emot födslar från andra håll.

– Maxkapaciteten ligger på 2 100, absolut max 2 200. Enligt prognoserna ska vi nå det här kapacitetstaket nästa år, säger han.

Kaj Wedenberg, som är verksamhetschef för kvinnokliniken på Mälarsjukhuset, säger att Mälarsjukhuset skulle kunna klämma in uppåt 400 födslar, men inte alla de 1 000 som Nyköpings lasarett har i nuläget.

– Då får man bygga nytt, säger han.

Majoriteten i landstinget har ännu inte tittat på hur det skulle se ut om Nyköpings förlossning skulle läggas ner, men det är alltså en del av utkastet till sparförslag. Det blivande socialdemokratiska landstingrådet Jörgen Danielsson säger att inget är klart än.

– Det kan bli så att många av de förslagen eller tankarna som finns där, inte ens kommer lämna idéstadiet. 

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Så då har ni inte möjlighet att ta emo t

[duration:1:21] (födslar utomläns)

Det blivande socialdemokratiska landstingsrådet Jörgen Danielsson.

Reporter Anna Stensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista