SÖRMLAND

Dahlström (s) om sjukhusbråket: "Kommunpolitikerna gör sig löjliga"

Utspelet från den politiska ledningen i Nyköping om att Kullbergska sjukhuset i Katrineholm bör läggas ned ledde till kraftiga reaktioner hos oppositionen i Katrineholm. Men Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, tycker det är löjligt att tjafsa om vems sjukhus som borde läggas ner.

– Man ökar bara på politikerföraktet. Vi måste uppträda som vuxna människor och se till att de som har ansvar för frågan får jobba med den här delen och ta fram att klokt förslag som man får ta ställning till, säger Göran Dahlström.

Det var i torsdags som moderaten Jan Carle, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, gick ut och sa att landstinget borde kunna lägga ner Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Hans budskap var att man borde satsa på lasarettet i hans egen stad Nyköping, ”en tillväxtkommun”. Utspelet kom efter att den nya landstingsledningen sagt att förlossningen på Nyköpings lasarett skulle kunna läggas ned som en sparåtgärd.

Katrineholmspolitikern Eva Callhammar vände sig starkt emot Jan Carles uttalande. Callhammar, som är folkpartist och sitter i opposition i Katrineholms fullmäktige, ansåg att Kullbergska måste få vara kvar.

Men Göran Dahlström, som är socialdemokratiskt ordförande i Katrineholms kommunstyrelse, tycker att Eva Callhammars reaktion är onödig:

– Man hanterar det inte så, det är en alldeles för allvarlig fråga. Jag tycker vi låter landstingsledningen komma ut med sina förslag och så gör vi bedömningar efter det, säger han.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se
Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista