SÖRMLAND

Många äldre i allvarliga olyckor

Det har varit tre gånger så många dödsolyckor på de Sörmländska vägarna hittills i år jämfört med ett genomsnitts år. I mitten av juni hade 12 personer omkommit. Motsvarande siffra förra året var fyra.

Västra Sörmlands räddningstjänst har ryckt ut på åtta av dödsolyckorna och brandmannen Leif Fredriksson ser en tydlig trend.

– Trenden i år är att vi har haft en högre medelålder på de som varit inblandade i dessa olyckor, säger Leif Fredriksson på Västra Sörmlands Räddningstjänst.

Nyligen kom Vägverket ut med en broschyr riktad till närstående till äldre bilförare. Där beskrivs äldre bilförare som klokare men också skörare och sjukare. Förare över 75 år löper till exempel 2,5 gånger högre risk än 30 till 70-åringar att skadas eller dödas vid en trafikolycka. Men det är inte den biologiska åldern i sig som är problemet utan de sjukdomar som är vanliga hos äldre och som påverkar lämpligheten att köra bil.

Hur många äldre förare som tar ett eget initiativ att sluta köra finns det ingen statistik på, men de äldre bilförare Sveriges Radio Sörmland talat med i Katrineholm säger att detta är någonting som det knappt pratas om.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista