Sörmland

Läkare borde avråda äldre bilförare i tid

För få läkare anmäler patienter som av medicinska orsaker inte ska fortsätta att köra bil. Det anser Trafikmedicinskt centrum på Karolinska institutet.

Förra året anmälde sörmländska läkare 67 personer till länsstyrelsen som medicinskt olämpliga att köra bil.

Leif Fredriksson vid Västra Sörmlands räddningstjänst har ryckt ut vid flera av dödsolyckorna och ser en trend med äldre förare inblandade.  

Hur många äldre bilförare som är ute på vägarna trots att dom är medicinskt olämpliga är det ingen som vet.

Kurt Johansson är överläkare på Trafikmedicinskt centrum säger att deras egna undersökningar visar att ungefär hälften av dom äldre bilförare som dör i trafiken har altzheimersförändringar i hjärnan. Förändringar som kan upptäckas vid läkarkontroller.

För få läkare följer körkortslagens anmälningsplikt till länsstyrelsen om att anmäla patienter som är medicinskt olämpade att köra.

Birgitta Stener är konsultläkare åt länsstyrelsen i Sörmland och gör trafikmedicinska utredningar av dom anmälningar som kommer in. 

Samtidigt som för få läkare anmäler så överlåter många äldre bilister till just läkarna att ta ansvaret över när dom ska sluta.

Kurt Johansson vill att Trafikmedicinska centret som det han själv jobbar på ska finnas över hela landet, ett i varje län. Då kan läkarna skriva remisser dit istället för att det inte görs någonting alls, enligt honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista