Kraftig ökning av övervakningskameror

Allt fler sätter upp övervakningskameror i Sörmland. Förra året nästan fördubblades antalet tillstånd för kameraövervakning i länet, och den trenden fortsätter också i år.

Hasse Olsson är ordförande i Fröslunda Bangolfklubb, som började övervaka sin bana i fjol, efter flera års problem med skadegörelse. Han säger att kamerorna övervakar under den tid ingen är på klubben och sedan dess har skadegörelsen minskat kraftigt.

I Sörmland har 541 företag, myndigheter, kommuner, landsting och skolor tillstånd att bedriva kameraövervakning. Det är en ökning med nästan 140 tillstånd på två år.

Justitiekanslern, JK, som har möjlighet att överklaga dom tillstånd som man tycker är omotiverat omfattande, tycker att Länsstyrelserna till största del sköter sig när dom tilldelar beslut. Men det är viktigt att övervakningen övervakas, säger Justitiekansler Göran Lambertz. Detta eftersom övervakningen innebär ingrepp i den personliga integriteten.

– Man förlorar den frihet det innebär att göra vad man vill, klia sig, uppträda lite larvigt, ta kontakt med någon man annars inte skulle ta kontakt med eller gå och hålla om någon man annars inte skulle göra. Det är en frihetsförlust att vara övervakad kontinuerligt, det är framför allt det det handlar om, säger Göran Lambertz.  

På Fröslunda Bangolfklubb är Hasse Olsson nöjd med sina kameror, men samtidigt tycker han att det är synd att sån här övervakning ska behövas.

– Tyvärr har ju samhället gått därhän att skadegörelse drabbar många människor, och är det så att några blir drabbade mycket så ska man kunna få tillstånd för en kamera, det är min bestämda uppfattning, säger Hasse Olsson.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista