Katrineholm

Delade meningar om flytt av invandrarbarn

Det kan bli aktuellt att flytta de yngsta barnen från Nyhemsskolan i Katrineholm, till andra skolor. Det har vi berättat tidigare. Anledningen är att många av barnen kommer från familjer med utländsk bakgrund, och ansvariga säger sig vara oroliga för integrationen. Svenskfödda barns föräldrar ska även ha hört av sig till skolan, och sagt sig vara bekymrade över språkmiljön där.

Redan för två år sedan var frågan, om att flytta eleverna på Nyhemsskolan, till andra skolor, aktuell.

Då hade nio av tio i de yngre klasserna utländsk bakgrund. Men då möttes planerna av protester, och det blev ingen flytt. Nu återstår att se hur det går med dagens planer.

Men Fowsiya Mohamed som har barn som går på skolan och hon är positiv.

– De kommer aldrig in i det svenska samhället annars, säger hon.

Men det finns även kritiska röster.

– Det är bättre att de går här på en skola som är närmare, så vi kan se vad de gör. Om de gör fel eller rätt, säger Mastaf Adam Hassan som är ungdomsledare Katrineholm.

Den socialdemokratisk ordföranden i bildningsnämnden, Anneli Hedberg, tycker att det är ett problem att de yngre barnen på Nyhemsskolan nästan uteslutande har utländsk bakgrund.

I oktober ska utbildningsnämnden samlas för att diskutera närmare om barn ska flyttas från och till Nyhemsskolan för att få en bättre fördelning när det gäller svensk och utländsk bakgrund.

Men moderaten Lars Härnström som är andre vice ordförande i bildningsnämnden säger idag att han är kritisk till att med tvång flytta barn till andra skolor.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista