Sörmland

Fler kör rattfulla

Allt fler bilister och Mc-förare kör drog- och alkoholpåverkade. På 15 år har antalet tredubblats. Det visar en undersökning gjord på Norrlands universitetssjukhus där blodprover tagits på skadade förare som kommit in för vård efter trafikolyckor. Enligt undersökningen så ser det lika illa ut över hela landet.

Det är en dyster utveckling med allt fler drogpåverkade förare i trafiken. Det handlar inte bara om alkohol utan om droger både lagliga i form av läkemedel och olagliga.

Totalt var 31 procent av de förare som fick sitt blod testat i undersökningen påverkade. 

Trots informationskampanjer och det faktum att köra drogpåverkad inte är socialt accepterat så ökar alltså antalet påverkade förare. Vad krävs då för att den negativa utvecklingen ska vända?

Lars Nordqvist, NTF Sörmland, tycker att ”Skellefteå-modellen” som erbjuder, missburkare som ertappas körandes bil, vård inom 24 timmar ska komma till Sörmland.

Inge Carreman tycker att tekniken i bilen ska kontrollera föraren.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista