Eskilstuna

"Luftstaket ingen lösning"

Luftstaket har länge diskuterats som ett bra alternativ för att öka säkerheten på speedwaybanorna. Men något direktiv i den riktningen är inte att vänta i brådrasket, enligt Per Westling, generalsekreterare på motorcykelförbundet Svemo mot bakgrund av Eskilstuna kommuns krav på Svemo att öka takten i arbetet med säkerheten på speedwaybanorna.

 

– Om vi visste att luftstaket skulle lösa alla problem så hade vi fört in det i regelverket för länge sen. Men jag tror inte att det är lösningen utan vi måste komma på vad olyckan i sig beror på, säger Per Westling, generalsekreterare på motorcykelförbundet Svemo.

Enligt Per Westling handlar det till stor del om attityder bland förare och lagledare.

– Det börjar bli en sorts krigsattityd ute på banorna och det är inte lämpligt på en speedwaybana, säger Per Westling.

Eskilstuna kommun, som arenaägare, kommer att sätta tryck på motorcykelförbundet Svemo för att få fart på säkerhetsarbetet på speedwayarenorna. Anledningen är den senaste tidens svåra olyckor på motorstadion i Eskilstuna.

– Trycket bör öka på Svemo och jag tycker att förarna måste gå ihop för att öka säkerheten, säger socialdemokraten Kristina Eriksson är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna.

Chocken efter Kim Janssons svåra krasch i lördags hade långt ifrån lagt sig när Smedföraren Jonas Davidsson råkade ut för en svår krasch på samma ställe. Men medan det för Kim Jansson slutade med förlamning från bröstkorgen och nedåt klarade sig Davidsson undan med en punkterad lunga.

Därför ska kommunen via brev kräva besked från Svemo om hur säkerheten ska förbättras på arenorna och beskedet bör, enligt Kristina Eriksson, komma snart.

– Jag tror att det här handlar om speedwayens överlevnad. Det blir ju ingen rolig sport om människor skadas, säger Kristina Eriksson.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista