Svårt kontrollera om unga får köpa cigaretter

Det kan vara svårt för kommunerna i länet att kontrollera att minderåriga inte köper cigaretter. Kommunens handläggare har inte tid att spana i butikerna.
Vid årsskiftet så infördes regeln att alla tobakshandlare måste anmäla sig till kommunernas register och betala för att få sälja tobak. Men kommunernas handläggare har inte tid att spana i butikerna, utan får istället ägna sig åt förebyggande arbete. Det säger Eva Orsini, handläggare i Nyköpings kommun. I Nyköping har man börjat med informationen till handlarna. I Katrineholm finns de handlare som säljer både folköl och tobak i registret, men i Eskilstuna kommer en större kampanj igång senare i år. Men även om folk i en kommun vet var minderåriga kan köpa tobak, så får inspektörerna sällan reda på det, säger Eva Orsini. Hon har aldrig varit med om att någon har lämnat sådan information.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".