K-G Ramström
Oxelösund

SSAB:s miljardinvestering säkrar jobben

Miljardinvesteringar på stålföretaget SSAB leder till minst ett tiotal nya jobb i Oxelösund. Det säger divisionschefen K-G Ramström som är mycket nöjd med beskedet att SSAB centralt investerar 5,3 miljarder kronor för att utveckla företagets produktbas i Sverige och USA.

– Jag är väldigt nöjd med investeringen och stolt över den teknik som vi jobbar med här, säger K-G Ramström, divisionschef på SSAB Oxelösund.

Exakt hur stor del av SSAB:s investering på 5,3 miljarder som tilldelas Oxelösund vill divisionschefen K-G Ramström inte svara på men han säger att det rör sig om miljardbelopp. För Oxelösunds del så innebär satsningen att den årliga produktionsvolymen av kyld grovplåt kan öka med 80 000 ton när företaget investerar i nya anläggningar. Idag ligger produktionsvolymen på nära 700 000 ton per år. Satsningen görs främst för att möta den globala efterfrågan på kylda stål som ökar kraftigt, och just kyld grovplåt är det som SSAB Oxelösund specialiserat sig på.

– Det är de kylda produkterna som gör oss unika. Samtidigt som de är hårda och hållfasta så är de möjliga att forma, böja och svetsa. Det är unika egenskaper som inte så många konkurrenter klarar av att få till, säger K-G Ramström.

I USA investerar SSAB i en ny härdlinje för grovplåt och i Borlänge satsar företaget på en ny klippsträcka.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista