Nyköping

Sluta särbehandla hockeyn krav från föreningar i Nyköping

Nyköpings kommuns beslut att skriva av Nyköpings Hockeys hyresskuld i våras på över 800 000 kronor stack i ögonen på de flesta av idrottsklubbarna i området som såg det som orättvis särbehandling. Men nu väljer ett antal föreningar, bland dem IFK Nyköping och Nyköpings BIS att inta en positiv attityd till skuldavskrivningen och istället välkomna kommunens ”nya” generösa attityd mot föreningslivet.

Det föreningarna nu främst vill är att Nyköpings kommun borde ta bort  hall- och planhyrorna, vilket märkbart skulle underlätta dom hårt ansträngda klubbarnas situation.

- Vi är oerhört tacksamma att vi har en politiks vilja att stötta idrotten. Det vore klädsamt om man då tittade på andra stödformer än skuldavskrivning, säger Lasse Elmsäter,  ordförande för fotbollslaget Nyköpings BIS. 

Eftersom man inser att kommunen nog inte kan ge klubbarna en engångsersättning, a la Nyköpings Hockeyavskrivningen, så föreslår man att ersättningen kan spridas ut genom att hyresminskningen sker med 25 procent per år under en fyraårsperiod.

Men Ulla-Karin Skoghag, folkpartistisk ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, ger inte föreningarna något större hopp vad gäller det radikala förslaget.

- Den budget vi nu arbetar med gör det inte möjligt att öka stödet på det sättet, det är nämligen så att det kommer till en förfärlig massa föreningar varje år, säger Ulla-Karin Skoghag.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista