Strängnäs

Höjd lön ger högre status för förskollärare

Förskollärarna i Strängnäs ska få höjd lön och därmed högre status. Kommunen har länge haft problem med att rekrytera förskollärare, och politikerna menar nu att förskolans status måste upp. 

Bakgrunden är att förskollärarna i Strängnäs med en snittlön på 22 500 kronor varit lägre avlönade än i omgivande kommuner, vilket gjort det svårt att få tag på förskollärare till kommunens förskolor.

Det har enligt socialdemokraten Lotta Grönblad som är ordförande i kommunens Barn-, och Utbildningsnämnd till och med handlat om att förskollärare sagt upp sig och istället börjat arbeta i andra kommuner där lönen varit högre.

Lotta Grönblad kan idag inte säga exakt hur mycket lönerna ska upp.

– Men de ska upp till den genomsnittliga nivån i omkringliggande kommuner, och det skiljer någon tusenlapp, säger Lotta Grönblad.

Men det handlar inte bara om lönerna när förskollans status ska upp. Förskollärarna ska få större möjligheter till kompetensutveckling, och barnskötare ska få möjlighet att utbilda sig vidare till förskollärare. Dessutom ska arbetsmiljön ses över.

– Det här orkar vi naturligtvis inte genomföra på en gång, utan det handlar om en satsning på två år, säger Lotta Grönblad.

På frågan om hon inte befarar att satsningen kommer att följas av ökade krav från andra yrkesgrupper i kommunen svarar Lotta Grönblad att situationen inom förskolan är sån att satsningen är nödvändig.

– Vi måste förstås se på helheten, men i den här budgeten satsar vi på förskollärarna. Det är brist på dem och vi kan inte ha förskolor utan förskollärare, vi måste ha utbildad personal, säger Lotta Grönblad.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista