Nyköping

Socialstyrelsekritik efter svår förlossning

En kvinna förlösts vid kvinnokliniken på Nyköpings lasarett anmäler en läkare och barnmorska till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Förlossningen som tidigare anmälts av sjukhuset enligt Lex Maria kan ha orsakat den epilepsi och den cp-skada som barnet nu lider av.

Det var i slutet av förra året som den då 22-åriga kvinnan drabbades av komplikationer i samband med att hon skulle föda sitt första barn på Nyköpings lasarett. En apparat som mäter fostrets hjärtverksamhet visade onormala värden och trots att barnmorskan upprepade gånger kallade på den jourhavande läkaren så kom han inte.

Barnet förlöstes med hjälp av sugklocka över en timme senare och hade då drabbats av en infektion och utsatts för syrebrist.

Barnet lider idag av epilepsi och en cp-skada. 

Nyköpings lasarett anmälde själv händelsen, enligt Lex Maria, till Socialstyrelsen, som riktar kritik mot den jourläkare som inte avslutade förlossningen tidigare. Det är fortfarande oklart varför läkaren, trots påminnelser, inte ingrep tidigare och enligt Socialstyrelsen kan det ha spelat roll för barnets skador. 

Som bakomliggande orsaker nämns bland annat att läkaren var en ny stafettläkare som hade bristande information om sjukhusets rutiner, att kommunikationen mellan barnmorskan och läkaren inte varit optimal och att extrapersonal inte kallats in trots en hög arbetsbelastning. 

Kritik riktas också mot verksamhetschefen som, enligt socialstyrelsen har ansvar för att personalen har tillräcklig kompetens för sina arbetsuppgifter. 

Men mamman menar att socialstyrelsens kritik inte räcker utan anmäler nu både läkaren och barnmorskan till Hälso-, och sjukvårdens ansvarsnämnd vilket kan leda till att läkaren får en anmärkning. Anmälaren menar att också barnmorskan gjorde fel som inte själv satte en akut sugklocka när läkaren inte dök upp.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista