Nyköping

Verksamhetschef förnekar rutinbrister

Verksamhetschefen på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett slår nu tillbaka mot kritiken från Socialstyrelsen om att vissa rutiner inte fungerat vid en förlossning förra hösten då allvarliga komplikationer tillstötte när en ung förstföderska skulle förlösas.

Vid förlossningen uppstod syrebrist hos barnet, vilket kan ha orsakat den epilepsi och cp-skada som barnet nu lider av.

Enligt socialstyrelsens beslut i det Lex Maria ärende som anmäldes av kvinnokliniken efter förlossningen, så har sjukhuset i sin analys av det inträffade kommit fram till att det förekom vissa brister i kommunikation, rutiner, riktlinjer och bemanning.

Kvinnokliniken har enligt socialstyrelsen lämnat in åtgärdsförslag för att komma tillrätta med bristerna, och i analysarbetet har verksamhetschefen enligt Socialstyrelsen deltagit.

Men idag hävdar verksamhetschefen Margareta Pettersson att det inte förekommit några brister i rutinerna och att dom fel som gjordes uteslutande berodde på misstag av jourläkaren, en inhyrd så kallad stafettläkare.

– I det här fallet så är det helt solklart att barnsköterskan inte fått gehör när hon påkallat hjälp och alltså inte fått det, det är min bedömning att det var så det gick till, säger Margareta Pettersson.

Hon säger också att den inhyrda läkaren arbetat på förlossningen tidigare och att det därför inte kan ha varit några nya rutiner för honom.

Läkaren som förlöste kvinnan i slutet av förra året har nu tillsammans med barnmorskan anmälts av mamman själv till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. 

Socialstyrelsen har tidigare utrett händelsen i samband med den Lex Maria anmälan som gjordes av Nyköpings lasarett och riktar där kritik mot läkaren. 

I den analys av det inträffade som kvinnokliniken gjort efter händelsen nämns bland bakomliggande orsaker bland annat att läkaren var en ny stafettläkare som hade bristande information om sjukhusets rutiner, att kommunikationen mellan barnmorskan och läkaren inte varit optimal och att extrapersonal inte kallats in enligt rutinerna trots en hög arbetsbelastning.

Kritik riktas också mot verksamhetschefen Margareta Pettersson som, enligt socialstyrelsen har ansvar för att personalen har tillräcklig kompetens för sina arbetsuppgifter.

Men den kritiken avfärdas alltså av Margareta Pettersson som anser att läkaren visst kände till rutinerna. Läkaren har enligt Margareta Pettersson heller inte kunnat ge någon förklaring till det inträffade.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista