FLEN

Familj utvisas trots fara för livet

Avvisningsbesluten har blivit fler. Nästan dubbelt så många flyktingar får avslag idag som för tre år sedan. Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat om familjen Kenessa Bukuna i Flen. De flydde till Sverige från Etiopien 2003. De har nyligen fått veta att de inte kommer att få sin sak omprövad i Migrationsdomstolen trots nya uppgifter om tortyrskador och läkarutlåtanden.

Inger Hassler som under lång tid jobbat med flyktingar i Flen har följt familjen under flera år. Nu säger hon sig vara bekymrad.

– Det har blivit svårare och svårare för flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige. Det märker vi. Jag förstår det inte för vi behöver dem. Ofta är det felaktiga beslut. Det är inte säkert att myndigheterna gör rätt alltid, säger Inger Hassler.

För snart tre år sedan begravde man den hårt kritiserade utlänningsnämnden. Många upplevde nämndens beslut som godtyckliga. En ny ordning infördes där migrationsverkets beslut kan överklagas till riktiga domstolar.

Tanken var att det nya mer rättssäkra asylsystemet skulle få färre att gömma sig eftersom besluten från en domstol skulle upplevas som mer legitima. Och det kan ha slagit rätt. Bara en tredjedel av de som får ett beslut om avvisning går under jorden idag jämfört med hälften förra året. Men samtidigt får alltså nästan dubbelt så många alltså avslag så kontentan blir att det ändå är fler som gömmer sig.

Det handlar om 20 personer varje dag. Många av dem som försvinner är från Irak och Afghanistan. Och Kristina Hellqvist, flyktingansvarig på Svenska kyrkan, tror att ökningen beror på migrationsdomstolens tolkning att det inte pågår väpnade konflikter i de länderna. Folk avvisas dit trots stridigheterna.

I Migrationsverkets lägenhet i Flen där familjen Kenessa Bukuna bor så är uppgivenheten stor.

– Varför tror de inte på oss? Vi har berättat allt som finns att berätta och allt är sant, säger mamma Almaz.

Alla tre i familjen oroliga för att bli dödade om de återvänder i Etiopien på grund av sitt engagemang i en politisk rörelse som vill att regionen Oromia ska bli självständigt från Etiopien. Både svenska UD och människorättsorganisationer har noterat att Oromier utsätts för övergrepp av regeringen. Men pappan Kenessa är mest orolig för vad som ska hända med 15-åriga dottern Hannah, som just ska börja nian i Flen.

– När vi kommer tillbaks så dödar regeringen oss. Utan föräldrar blir hon flykting i Etiopien. Varför leker de med våra liv, frågar sig Kenessa Bukuna.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista