Flodafors

Ökad efterfrågan på lufttorkad skinka

Luftorkad skinka, som oftast förknippas med Medelhavsländerna, ser ut att bli allt mer efterfrågad även här. På Fors säteri i Flodafors utanför Katrineholm, där man sedan fyra år tillbaka tillverkar lufttorkad skinka, märker man av det här. Skinkan säljs just nu till ett 10-tal restauranger och ett antal charkuterier och även italienska tillverkare av parmaskinka, har enligt Mona Hultström på Fors säteri, börjat prata om skinkan från Flodafors.

– När jag var nere i våras så hade de förstått att jag faktiskt hade börjat och att det går bra. De kallar mig för ”the crazy lady from Sweden”, säger Mona Hultström och skrattar.

Skinkan från Fors säteri kommer från den egna gården och efter 12 månader är den redo att säljas. Hela familjen hjälps åt på gården och för att få köpa en skinka måste restaurangerna ställa sig i kö. I nuläget är det runt sju stycken charkuterier som står på väntelista och expanderingsplaner finns.

Mona vill att skinkan skall fortsätta vara en unik produkt, inte precis som de italienska och franska.

– Vår skinka är inte så fet som den italienska, franska och spanska. Vi slaktar inte grisarna vid den åldern som de gör där nere. Vi har yngre grisar som går till slakteriet.

Janne Innanfors
janne.innanfors@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista