Eskilstunaförening vill starta skola i Irak

Nu planerar Kurdiska föreningen i Eskilstuna att starta en skola i Irak. Föreningen vill hjälpa till med återuppbyggnaden av landet och har bestämt sig för att börja samla in pengar till en skola. Firat Nemrud som sitter i föreningens styrelse tror att skolan kan öppna redan nästa år.
Enligt Firat Nemrud finns det många kurdiska barn i Irak som inte kan läsa och skriva, vilket är den främsta anledningen till att kurdiska föreningen i Eskilstuna vill starta en skola i landet. En annan anledning är att föreningen har erfarenhet av att starta just skolor. Efter Gulfkriget 1991 arrangerade Kurdiska föreningen insamlingar och stödgalor och fick ihop 85 000 kronor. De vände sig till biståndsorganet Sida som gick in med ännu mer pengar, vilket resulterade i att två skolor byggdes i norra Irak. Firat Nemrud säger att Kurdiska föreningen ska börja pengainsamlingen efter sommaren och han tror att en skola kan stå färdig i Irak redan nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".