Malmköping

"Fullt friska djur avlivades"

Länsveterinären avlivade fullt friska djur. Det hävdar Tony Ollvard, djurbonde i Malmköping efter ett myndighetsingripande på hans gård i våras. Sex kor och sju hästar avlivades på gården den 17 april i år, efter en inspektion en vecka tidigare.

– Det fanns inga fel på djuren, säger Tony Ollvard. Det var en häst, som hade en liten sårskada på ett bakben, det var det enda. Djurägaren är ju den som vet hur djuren är. En länsveterinär, som på två minuter kan bedöma ett 30-tal djur, det kan man ju skratta åt. Om de här djuren var undernärda och utmärglade, som hon säger, då är hon inte lämplig att inneha den posten.

Tony Ollvard har länge haft konflikter med kommunens tillsynsutövare. Myndigheterna har haft synpunkter på gårdens status och därmed miljön för djuren. Men själva djurens hälsa har det, enligt Tony Ollvard, aldrig tidigare anmärkts på.

I våras kom så en anonym anmälan till länsstyrelsen, som ryckte ut den 10 april och beslutade om omhändertagande av 30-talet nötkreatur och sju hästar.

När de återkom en vecka senare hade Tony Ollvard sålt hela besättningen nöt till ett slakteri, men de hade inte lyckats få med alla vid avhämtningen utan skulle återkomma för att hämta resten också. Men länsstyrelsen hann emellan och avlivade alla på gården kvarvarande djur den 17 april, på inrådan av biträdande länsveterinär Sissel Brenna.

– Det här var ett extremfall, säger Sissel Brenna. Det är absolut inte så att vi som myndigheter åker ut och avlivar djur hur som helst. Vi försöker alltid i första hand se om vi kan sälja eller överlåta djuren.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista