FLEN

Djurskyddsinspektör försvarar tvångsslakt

Djurbonden Tony Ollvard från Malmköping fick sex kor och sju hästar avlivade genom länsstyrelsens beslut i våras. De avlivade fullt friska djur, påstår Ollvard själv. Sissel Brenna är biträdande länsveterinär och den som ledde inspektionen som sedan kulminerade i avlivningen en vecka senare. Hon menar att djuren hade för lite kött på benen.

– Vi var ute med kommunen jag och min kollega och vi var överens om att ett omhändertagande behövde göras, säger Sissel Brenna.

Med det beskedet lämnade myndigheterna gården och omhändertagande skulle ske en vecka senare. Under tiden hann Ollvard sälja samtliga nötkreatur till ett slakteri i Norberg. De fick inte med sig alla djur utan tvingades lämna sex kor för avhämtning senare.

Från slakteriet poängterar man att man inte gjorde något urval, alla djur bedömdes vara i samma skick och bedömdes efter undersökningen på slakteriet visserligen åt det magra hållet, men fullt friska och dugliga som människoföda. Men biträdande länsveterinär har en annan syn på det hela, och hon menar att djuren var i allt för dåligt skick.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista