SÖRMLAND

Nya hastighetsbegränsningar på vägarna

Från och med den 25 september kommer hastighetsgränserna på vägarna i Mälardalen att ändras. Till en början handlar det om de största vägarna, europavägar och viktiga riksvägar.

Mikael Klingstedt är projektledare på Vägverket region Mälardalen och han säger att i stort sett alla mitträckesvägar kommer att få en hastighetsbegränsning på 100 kilometer i timmen. De enligt Vägverket bästa vägarna kommer att få hastighetsbegränsningar på 120 kilometer i timmen.

– I Sörmland är det sträckan mellan Eskilstuna och trafikplats Läggesta som får en ny hastighet på 120 kilometer i timmen, berättar Mikael Klingstedt.

Anledningen till att man nu börjar se över hastigheterna på landets stora vägar är att man vill rädda liv. Hastigheten ska bättre anpassas till vägens standard. Om alla landets bilister körde efter skyltad hastighet skulle 150 människoliv räddas varje år och dessutom skulle koldioxidutsläppen minska med 700 000 ton per år enligt Vägverket själva.

Det kommer alltså bli både höjda och sänkta hastighetsgränser på landets största vägar, frågan är då vad bilisterna tycker om det.

– Jag tycker att det här är jättebra. 110 känns lite för sakta. 130 lite för fort, säger Leif Nilsson från Eskilstuna.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista