sörmland

Allt fler reser kollektivt

Antalet sörmlänningar som väljer att resa kollektivt fortsätter att öka. Resandet med tåg har ökat med mellan 4 och 10 procent under de senaste fyra åren.

– Det är framförallt korta restider, att tåget går ofta och att priserna är acceptabla som gör att folk väljer att resa kollektivt framför att ta bilen, det säger Oscar Fröidh som forskar vid avdelningen för trafik och logistik på KTH.

Fröidh tror också att brist på olja i framtiden och höjda elpriser kommer att gynna kollektivt åkande med tåg längre sträckor medan cykeln åker fram om det rör sig om kortare turer.

I Sverige som helhet är bilpendlandet störst, men med några undantag varav två sträckor finns just här i Sörmland: Eskilstuna-Stockholm och Katrineholm-Stockholm.
Här är restiden kortare med tåg och fler pendlare tar därför tåget.

Mellan 1997, när Svealandsbanan invigdes och 2000 skedde den kraftigaste ökningen då antalet pendlare mer än fördubblades.
Därefter stod antalet resenärer still under några år och började att öka stadigt igen för fyra år sedan.

Bussresenärerna blir också något fler, enligt Länstrafiken Sörmland, som de senaste fyra åren ökat sina biljettintäkter mer än vad biljettpriserna höjts.

Nadja och Leon Josef i Eskilstuna är två som väljer buss om de behöver resa.
– Det är billigare att resa kollektivt och lätt då vi har det nära, säger de.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista