Nyköping

Rökning på arbetstid förbjuds

Alla som jobbar inom Nyköpings kommun ska i framtiden inte få röka på arbetstid. Det blir verklighet om ett förslag som kommunen lagt om rökförbud på arbetstid blir beslutat i kommunstyrelsen på måndag.

Kommunen vill stötta de som röker att sluta röka och spara pengar på att minska antalet sjukdagar som rökare har. Det är några av anledningarna till att man vill föra in ett rökförbud på arbetstid.

Förslaget innebär att man inte får ta några rökpauser innan och efter lunch.

– Jag kan tycka att det är okej det kan bli ett tillfälle att sluta igen, säger Linda Benefjäll.
Hon jobbar som vårdare på ett boende för äldre handikappade inom kommunen. Hon röker lite då och då från balkongen i vardagsrummet på boendet. Hon ser inte att det blir problem för henne om det blir ett rökförbud på arbetstid

Syftet med att införa rökförbud inom kommunens verksamheter är att anställda ska få en bättre hälsa och att de som inte röker inte ska utsättas för rök ofrivilligt.

Men främst gäller det att stötta dom som vill sluta röka, säger personalchefen i Nyköpings kommun Ingrid Lindbom.
– Vi vill försvåra för de som röker genom att underlätta för dem att sluta, säger Lindbom.

Om förslaget klubbas igenom på måndag så kommer man inte få ta pauser på arbetstid och personalchefen Ingrid Lindbom är medveten om att det förmodligen inte blir helt enkelt att genomföra.
– Det kommer att bli svårt men vi kommer inte agera poliser utan det handlar mer om at jobba med uppmuntran, fortsätter Lindbom.

Lisa Ortman är en icke-rökande lärare på Herrhagsskolan i Nyköping och hon är inte så säker på att kommunen tänker rätt.
– Vem är det som ska bestämma att det är skillnad på att sätta sig och ta en kopp kaffe ihop eller att gå u och röka tillsammans med dem som röker, frågar sig Ortman.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista