Speedway

Griparna vann allsvenskan

Nyköpingslaget Griparna vann seriefinalen mot Örnarna från Mariestad med 54-41 och säkrade därmed förstaplatsen i allsvenskan. Nu väntar Valsarna i seminal.

Inför seriefinalen var Griparna tvungna att vinna med minst två poäng för att säkra förstaplatsen. Det började bra för hemmalaget som efter halva matchen ledde med 29-19. Då vaknade Örnarna till och kom så nära som till 31-29.

– Jag blev lite orolig där men då tog vi ett snack i paus om att vi skulle knyta ihop säcken och det gick ju jättebra, säger Griparnas lagledare Mats Boström.

Griparna knöt ihop säcken och kunde i de sista heaten defilera inför de drygt 500 åskådarna på Svanstabanan. Poängbäst i hemmalaget blev dansken Patrik Hougaard som med sina 13+2 poäng körde i stort sett fullt.

I och med seriesegern får Griparna nu möta seriefyran Valsarna från Hagfors i ett dubbelmöte med start hemma på torsdag i nästa vecka. Det blev alltså inte önskemotståndaren Vargarna från Norrköping, inte ännu i alla fall.

– Lagledaren för Vargarna var här idag och vi har lovat varandra att vi ska mötas i finalen istället, säger Mats Boström.

I den andra semifinalen möts Vargarna och Örnarna. Segraren i finalen får köra i Elitserien nästa säsong.

Martin Brunelius
martin.brunelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista