Oro för högre priser på begagnat

Ideella organisationer som säljer skänkta, begagnade böcker och kläder kan komma att momsbeskattas, enligt ett förslag från regeringen.
Hittills har allmännyttiga, ideella organisationer varit befriade från moms när de sålt begagnade varor. Pengarna som tjänats har kunnat användas till sociala hjälpinsatser. Förslaget att momsbelägga verksamheten är en del av regeringens önskan att få svenska skatteregler att stämma bättre med EU:s. Det är inte klart att förslaget kommer förverkligas och inete heller i så fall när. Men det skulle i så fall innebära upp till 25 procents högre priser i ideella butiker. I butiken Myrorna i Eskilstuna ser man med oro på de ökade priser som det kan medföra. Butikschefen Håkan Dahlgren tror att det kan bli mindre pengar till hjälpinsatser i framtiden. En av kunderna på onsdagen hos Myrorna var Peter Engkvist. Och högre priser kan få honom att handla mindre, tror han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".