Eskilstuna

Svemo kräver luftstaket

Nästa säsong måste alla elitseriearenor i speedway vara utrustade med luftstaket i kurvorna. Direktiven kom på fredagen från Svenska motorcykelförbundet (Svemo).

– Målet är givetvis att olyckorna ska minska. Men vi kommer aldrig ifrån att det ibland kommer att ske olyckor i framtiden också, säger Tony Olsson, koordinator på Svemo.

I England och inom VM-serien har luftstaket funnits i flera år, Polen hakade på för några år sedan. Nu ska också alla svenska elitseriearenor ha luftstaket från och med nästa säsong. Från och med 2010 ska också de allsvenska arenorna vara utrustade med luftstaket.

– Vi har haft detta i tankarna länge, men efter de senaste olyckorna har det varit lättare att fatta beslutet. Samtidigt kommer inte olyckorna på banorna att försvinna för att det sätts upp luftstaket men förhoppningsvis kommer vi att kunna lindra skadorna, säger Tony Olsson.

– Vi vet att det kommer att innebära en extra kostnad för klubbarna men de omsätter i dag mycket pengar och de får väl omprioritera en del. Nu finns också möjlighet att göra gemensamma inköp, fortsätter Olsson.

Just nu är det bara Avesta och Vetlanda som har luftstaket i kurvorna. Men fler klubbar har redan innan fredagens beslut tänkt förbättra säkerheten, även om det kostar upp emot en halv miljon kronor.

– Bra med ett beslut från Svemo, säger Rospiggarnas Mikael Messing. Vi hade tänkt sätta upp luftstaket inför nästa säsong oavsett. Visst kostar det pengar men det handlar om förarnas säkerhet och det är mycket viktigt.

Svemo har även beslutat att skyddsstaketet på raksträckorna ska vara av den typ som testats ibland annat Målilla. Där är staketet stumt och hårt, i stället för nät som är mest förekommande. Den regeln gäller både elitserien och allsvenskan nästa säsong.

Rutinerade föraren Peter Karlsson, Dackarna, välkomnar luftstaketen.

– Visst är det bra med luftstaket, även om det införs lite sent i Sverige. Men det viktigaste för säkerheten är ändå att banorna är väl preparerade. Som hojarna fungerar i dag är man helt beroende av att banorna är bra, säger Karlsson.

Eskilstuna kommun har tryckt på i frågan om luftstaket mot bakgrund av de olyckor som inträffat på motorstadion i Eskilstuna nyligen.

SR/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista