Nyköping

Åtalade för grovt skattebrott

Två företagare i Östra Sörmland har åtalats för grovt skattebrott respektive medhjälp till grovt skattebrott. Den ene företagaren ska enligt åtalet ha köpt en lyxbåt förmedlad av den andres företag. Denne ska i sin tur skickat falska fakturor för att dölja att det handlade om en fritidsbåt för privat bruk.

Det var år 2003 som affären enligt åtalet gjordes upp. Ägaren av ett företag i Östra Sörmland, en man i 70-årsåldern, ska då ha låtit sitt företag köpa en lyxmotorbåt för närmare 700 000 kronor av det andra företaget.

Enligt åtalet var motorbåten avsedd för företagarens privata bruk. Det andra företaget, verksamt i marinbranschen i en annan kommun i Östra Sörmland, ska ha företrätts av bolagets VD, en 48-årig man, efter affären ha skickat flera mindre falska fakturor till båtköparen.

Istället för lyxmotorbåten fakturerades för bland annat motordelar, som den äldre företagaren omsatte i sin affärsrörelse. På så sätt förvandlades den privata lyxmotorbåten till inköp av momsbefriat material och varor i 70-åringens bokföring.

70-åringen är nu åtalad för grovt skattebrott - enligt åtalet ska värdet av motorbåten ha betraktats som lön som 70-åringens företaget betalat ut till sin ägare, och som han borde betalat skatt på närmare 400 000 kronor på.

48-åringen är åtalad för medhjälp till grovt skattebrott då den falska faktureringen skulle göra det möjligt för 70-åringen att smita undan skatt och moms på totalt 630 000 kronor.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista