Besparingar slår hårt mot äldre i Strängnäs

Neddragningarna inom äldrevården i Strängnäs kommer att slå hårt mot de gamla och mot personalen inom omsorgen. Det menar de som arbetar på äldreboendet Kristinagården i Strängnäs.
12,5 miljoner eller 40 tjänster måste sparas på äldrevården i kommunen. På Kristinagården föreslås att åtta tjänster dras in, men det skulle inte fungera, det säger Alice Jakobsson, som är en av de boende på Kristinagården. - Det är på gränsen redan nu, tycker jag, säger hon. På flera äldreboenden, till exempel Isabellagården, Mariagården och Solvändan, menar man att det skulle bli mycket svårt att ge de gamla en god och säker vård. Enhetschefen på Kristinagården, Annika Karlsson, skriver till kommunen att eftersom många av de äldre där har så stort hjälpbehov, så skulle konsekvensen av neddragningar kunna bli att de äldre blev tvungna att gå och lägga sig redan klockan fem på eftermiddagarna, eftersom det sen inte finns tillräckligt med personal. Och det här skulle, enligt henne, inskränka de boendes integritet och självbestämmande. Och Margareta Mårtensson, vårdbiträde på Kristinagården håller med. Hon är en av dem som kommer att gå självmant den dag som nedskärningarna blir verklighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".